Zelf een website maken

Tegenwoordig is het niet moeilijk om zelf een website of blog te maken. Binnen een uur kan jij je website online hebben en beginnen met het maken van webpagina’s, artikelen en het personaliseren van de website.

Je eigen website maken

Zelf een website maken schets afbeelding

Om een eigen website te maken (waar jij 100% de eigenaar van bent), is een kleine investering wel nodig.

Om bereikbaar te zijn op het internet heb je een server nodig die constant verbonden staat met het internet (hosting) en een webadres (domeinnaam).

Dit zijn de enige “verplichte” kosten die komen kijken bij een website. Er zijn honderden organisaties in Nederland die de diensten hosting en domeinnaam registratie aanbieden.

Hosting en domeinnaam

Een hostingpakket en een domeinnaam voor beginnende websites kost samen circa 60 tot 80 euro per jaar.

Je kan op meerdere manieren zelf een gratis website bouwen.


Dus voor anderhalf euro per week heb je een eigen website. Bij het bestellen van een hostingpakket moet je wel een pakket bestellen waar een MySQL database bij zit. Bij elke dienstenpagina van een hostingprovider staat overzichtelijk of er een database bij zit. De database heb je straks nodig om een website te maken (je hoeft niet te weten wat een database precies is, alleen dat die bij het hostingpakket zit).

Hier een vergelijking voor diverse WordPress webhosting providers die een database aanbieden.

Wanneer je de kosten veel vindt, kan je overwegen om advertenties op jouw website te zetten. Zo kan je de kosten vrij gemakkelijk eruit halen en nog wat leuks overhouden.


Domeinnaam bedenken

Misschien het lastigste van het maken van een website is het verzinnen van een domeinnaam.

Er zijn meer dan 4 miljoen Nederlandse domeinnamen geregistreerd. Het kan dus voorkomen dat de domeinnaam die jij wilt vastleggen al bezet is. Je kan altijd vrijblijvend bij een domeincheck van een hostingprovider kijken of jouw gewenste domeinnaam nog vrij is.

Als de .nl domeinnaam al bezet is, kan je ook ervoor kiezen om voor een andere domeinnaam extensie te gaan. Wel is voor de vindbaarheid in Nederland (in de zoekmachine) een .nl domeinnaam het verstandigst.

domeinregistratie

Zelf een website bouwen

Wanneer je een domeinnaam en een hostingpakket bestelt hebt, kan je beginnen met het bouwen van een website. Dankzij open-soure projecten zijn er enkele gratis software pakketten beschikbaar. Zo kan je kiezen om gebruik te maken van WordPress of Joomla.

Welke software bij het maken van een website

Zelf vind ik WordPress het gebruiksvriendelijkst. Veel providers waar je hosting kan kopen, bieden ook gratis een WordPress of Joomla installatie aan. In het klantensysteem kan je daar met een druk op de knop WordPress of Joomla installeren (je kan ook even bellen naar de provider of je het juiste pakket hebt en of ze een gratis installatie aanbieden).

Webpagina maken

Wanneer je WordPress  geïnstalleerd hebt kan je inloggen in het CMS (control management systeem) van WordPress.

De gegevens die je nodig hebt, heb je van je hostingprovider op de mail gekregen. Eenmaal in het CMS van WordPress kan je beginnen met het aanpassen van jouw website. Bij Thema’s kan je kiezen uit een van 1.400 gratis thema’s (website designs), bij plugins kan je functionaliteiten voor je website toevoegen (kan je denken aan Social Media, SEO, e-mailformulieren etc). Bij instellingen kan je kiezen voor een pagina als mainpage of een blog als mainpagina.

Op 000.nl gaan ze wat dieper in op: hoe je een WordPress website kan maken (met onderzoek en instellingen etc).

Cursus website maken

Hoewel je een WordPress website vrij gemakkelijk kan maken, zijn er wel veel onderdelen waar je over na moet denken, zoals de laadtijd van de website of waarom verlaten mensen een website?