Domeinnaam claimen

Tof idee voor een website?

Dan is het tijd om een domeinnaam te claimen.

Het bedenken en registreren van een domeinnaam kan je in 5 minuutjes geregeld hebben. Voor een klein bedrag. Als je een domeinnaam hebt bedacht die nog vrij is. Anders wordt het een kleine zoektocht die wat meer tijd gaat kosten.

Ik ga je, in welke situatie je ook zit, helpen.

  • Hoeveel kost een domeinnaam?
  • Waar kan ik een domeinnaam claimen?
  • Wat doe ik als de domeinnaam die ik wil bezet is?
  • En hoe bedenk ik een sterke domeinnaam

 

Hoeveel kost een domeinnaam?

Een .nl domeinnaam leg je altijd voor minimaal een jaar vast en dit kost circa €5 tot €10 per jaar. De prijs is afhankelijk van waar je de domeinnaam vastlegt.

Een andere domeinextensie, zoals .com, .be of .net, kost wat meer. Het kan dan zijn dat je 10 a 25 euro aflegt, per jaar.

Waarom verschilt de prijs per domeinnaam provider?

Elke provider moet een vaste prijs betalen voor het vastleggen van een domeinnaam. Maar ze mogen zelf bepalen welke prijs ze voor de domeinnaam aan de klant vragen. Bij de ene is de prijs lager, omdat ze het als lokkertje te gebruiken. Bij de ander is die hoger omdat het meer geld oplevert en weer een ander zit er meer diensten aan zo’n domeinnaam verbonden.

Domeinnaam claimen of ook gelijk een website maken?

Als je direct een website gaat bouwen dan is het slim om gelijk een provider te kiezen met goede hostingdiensten. Qua domeinnamen maakt het vaak niet uit waar je ze vastlegt, maar bij hosting wel. De kosten zijn hoger, de up-time van je site is belangrijk en de kwaliteit van de service (je wilt vast persoonlijk en snel geholpen worden en niet 10 dagen wachten op een antwoord).

 

Waar kan ik een domeinnaam claimen?

Ik host en registreer mijn domeinnamen zelf bij Xel Media. Ze hebben het goedkoopste vaste .nl domeintarief en hebben WordPress hostingdiensten waar je ondersteuning krijgt bij WordPress gerelateerde vragen, WordPress automatisch geïnstalleerd wordt en gratis een domeinnaam krijgt als je zo’n hostingpakket afneemt.

Ik raad ze aan, maar dat betekent niet dat je perse daar je domeinnaam hoeft vast te leggen. Er zijn genoeg (tientallen) kwalitatieve providers.

Hier zijn de prijzen van een .nl domeinnaam van 4 populaire registrars (waar je ook hosting kan afnemen).

Soort Registrar Vaste kosten Kosten van het eerste jaar
.NL Xel Media €3,95 per jaar Geen actie
.NL Argeweb €9,95 per jaar €1,95
.NL Versio €4,39 per jaar €3,49
.NL Yourhosting €12,50 per jaar €1

 

Wat doe ik als de domeinnaam die ik wil bezet is?

Meestal is het slim om dan een andere domeinnaam te bedenken. Ja, er zijn al veel domeinnamen vastgelegd (5 miljoen .nl domeinnamen), maar er zijn meer dan zat vrije domeinnamen. Zo zijn er meer dan 142 miljoen .com domeinnamen vastgelegd (en dan lijkt die vijf miljoen bijna niets meer).

Je kan ook kiezen voor een andere extensie. Maar qua branding is het dan een stukje lastiger. Mensen zijn bij Nederlandstalige bedrijven .nl domeinnamen gewend en bij .com domeinnamen Engelstalige website. Domeinextensties zoals .net, .org en .eu zijn nog een tikkeltje onbekender. Het kan zijn dat mensen dan per ongeluk naar de .nl versie van jouw domeinnaam gaat, en dus op een hele andere website terecht komt.

Een derde optie is om de huidige eigenaar te benaderen en vragen of je de domeinnaam over kunt kopen. Als zij de domeinnaam niet gebruiken, is dat wel vaak mogelijk. Maar… het overkopen van een domeinnaam kan zo honderden euro’s kosten. Hele makkelijke domeinnamen zelfs (tien)duizenden. Je kan via de SIDN contact opnemen met de eigenaar of de hostingpartij (en die kan eventueel een bericht doorsturen).

Hoe bedenk ik een sterke domeinnaam?

Probeer associaties te leggen. Koppelingen te maken. Wat doe je, waar richt jij je op, welk probleem los je op, wie ben jij, wat is je visie, wat probeer je te bereiken of te verkopen?

Denk aan een combinatie van een paar woorden. Een kleine zin.

Je kan het heel letterlijk nemen of je kan een hint geven.

  • bakkerpetersutrecht
  • smartcloud
  • dekortsteweg
  • fashionislife
  • 3dtvschermen
  • nogeenkopjekoffie

Gebruik een domeincheck om te controleren of jij jouw domeinnaam kan claimen.

Succes!

 

 

Een domeinnaam met of zonder hosting?

Wil je een domeinnaam registreren voor later gebruik of wil je de domeinnaam direct gebruiken?  Als je hem direct wil gebruiken heb je ook hosting nodig. Hosting is het huren van wat ruimte op een beveiligde server die constant verbonden staat met het internet.

Als je een website wilt bouwen, heb je hosting nodig. Ook hosting verschilt in prijs. Welk hostingpakket je nodig hebt, is afhankelijk van wat je wilt hebben. Hier een aantal hostingpakketen van providers waar je ook een domeinnaam kan registreren.

Website Hosting vergelijken Schijfruimte Dataverkeer Prijs per maand
Xel Media  1000MB 5GB  €4,45 per maand
Yourhosting  8GB 15GB  €12,25 per maand
Versio  7500MB 100GB  €4,99 per maand
SiteGround (Engelstalig)  10GB +- 10.000 bezoekers p/m  €5,95 per maand
Argeweb  5GB 10GB  €4,95 per maand

Wil je een WordPress website bouwen? Volg dan een handleiding die je hebt bij het maken van een website en kijk ook of speciale webhosting voor WordPress iets voor je is.

Domeinnaam met specifieke extensie claimen

De meeste instanties in Nederland bieden buiten de .nl domeinnaam ook andere domeinnaam extensies aan. Alle domeinnaam extensies zijn op te delen in twee groepen.

Generieke domeinnamen en landelijke domeinnamen.

Generieke domeinnamen zijn bedoelt voor een specifieke groep (vaak Engelstalige) websites zoals, commerciële websites (.com), informatieve websites (.info) en websites voor organisaties (.org). Er zijn echter geen restricties om een domeinnaam te claimen. Zo kan iedereen een domeinextensie naar wens claimen.

De tweede groep zijn landelijke domeinnamen. Dit zijn domeinnamen die gericht zijn op een specifiek land zoals, Nederland (.nl) en Duitsland (.de).

Verschil per domeinnaam extensie

Elke domeinnaam extensie heeft haar eigen doelgroep en haar eigen voordelen. De voordelen bestaan voornamelijk uit een (licht) voordeel in ranking, ten opzichte van domeinnamen met een andere domeinnaam extensie. Hoe beter de extensie bij de doelgroep past, hoe meer voordeel je hebt.  Zo heeft een .nl domeinnaam een licht voordeel in de ranking in de Nederlandse zoekmachine (Google.nl) ten opzichte van een .de domeinnaam en vice versa. Wil je een Nederlandstalige website maken? Dan is 99 van de 100 keer een .nl domeinnaam de juiste keuze. Gebruik een domeincheck om te kijken je gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. Wil je een website maken en heb je al een domeinnaam in gedachte? Selecteer dan een van de honderden instanties en claim jouw domeinnaam.