Wat kost een domeinnaam

De prijs van een domeinnaam verschilt per extensie en per domeinnaam provider. Alle domeinnaam providers hebben de vrijheid om hun eigen prijzen voor een domein samen te stellen. De meest geregistreerde domeinnaam in Nederland is de .nl domeinnaam. Een .nl domeinnaam kost circa 3.95 tot 15 euro per jaar.

Sommige providers geven kortingen bij het registeren van een domeinnaam voor het eerste jaar. Zo kan je bijvoorbeeld het eerste jaar 1 euro betalen en het tweede jaar 7,50.

De kosten worden deels bepaald door de service die je erbij neemt. Zo kan je een domeinnaam parkeren (voor later gebruik), gebruiken als e-mailadres, doorverwijzen naar een andere website en gebruiken voor een website.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam (URL) is een webadres. Een domeinnaam is noodzakelijk als je gevonden wilt worden op het internet. Een domeinnaam is nooit 100% van jou. Zo vervalt jouw domeinnaam als je stopt met het betalen van de jaarlijkse kosten.

Domeinnaam registreren

In Nederland zijn er ongeveer 18.000 organisaties die domeinregistraties regelen. Om een .nl aan te bieden, moeten de organisaties lid worden van de SIDN (de beheerder van de .nl domeinnamen). Van die 18.000 partijen zijn er enkele honderden die serieus mee concurreren met de top. Elke partij heeft zijn voor en nadelen. Zo is de ene partij wat goedkoper, de ander biedt meer informatie aan, de ander is gericht op service en weer een ander biedt buiten domeinregistratie en hosting ook andere diensten (zoals webdesign aan).

000.nl heeft een vergelijking gemaakt  (op de prijs van een domeinnaam) van een aantal grote organisaties die hosting en domeinregistraties aanbieden. Kijk op: domeinnaam providers vergelijken

Domeinnaam registratie

Wanneer je een .nl domeinnaam registreert hebt bij een domein- en hostingprovider, moet je een klein uur wachten, voordat alles is verwerkt. Bij andere domeinnaam extensies is deze ‘verwerkingstijd’ wat langer. Bij sommige extensies kan het zelfs een dag duren.

Vergelijk prijzen van hostingproviders

Domein extensies

Xel Media (aanrader) Yourhosting Argeweb Versio
.nl domein  €3,95  €10  €9,95  €4,79
.be domein  €7  €10  €18,95  €3,99
.com domein  €12  €12  €14,95  €7,99
.org domein  €12  €12  €14,95  €7,99
.nu domein  €35  €30  €49,50  €
.biz domein  €12  €12  €14,95  €7,99
.eu domein  €12  €10  €14,95  €4,79
.info domein  €12  €12  €14,95  €7,99
Naar de website Naar de website Naar de website  Naar de website

Domeinnaam vrij?

Er zijn al meer dan 4 miljoen .nl domeinnamen registreert. Het kan dus voorkomen dat de domeinnaam die jij graag wilt al bezet is. Vaak kan je met een mindmap leuke andere creatieve combinaties verzinnen. Anders zou je ook een woord erbij kunnen toevoegen. Je kan denken aan de woorden: platform, winkel, specialist, web, i, pro etc.

Kosten domeinnaam extensies

Een andere mogelijkheid is het vastleggen van jouw gewenste domeinnaam op een andere extensie. De meest populaire domeinnaam extensies zijn de: .com, .be, .net, .org, .eu, biz, info etc. De kosten van een andere extensie ligt tussen de 10 en 100 euro per jaar.

Korte samenvatting: wat kost een domeinnaam

  • Een .nl domeinnaam kost ongeveer 5 tot 50 euro per jaar
  • Een domeinnaam is een adres op het internet
  • Je kan bij honderden partijen terecht voor een domeinnaam
  • Als je .nl domeinnaam niet vrij is, kan je ook kiezen voor een andere extensie