Voor welke domeinnaam extensie moet ik kiezen?

Voor welke domeinnaam extensie moet ik kiezen?

Er zijn honderden soorten domeinnaam extensie. Elke extensie heeft haar eigen voordelen en nadelen. Het kan soms lastig zijn om uit te vinden welke domeinextensie het best bij jouw website past. Daarom helpen wij je een handje.

Wat is een domeinextensie?

Laten we beginnen met het uitleggen wat een domeinnaam extensie is. Een domeinnaam bestaat uit twee delen. De naam en de extensie. De naam is het adres van jouw website. Zoals ; Google, Wikipedia of Hoemaak Met de extensie laat je zien voor welke doelgroep jouw website bedoelt is. Een domeinnaam extensie wordt ook een ‘top level domain’ genoemd (TLD).

Je hebt twee soorten groepen extensies (TLD’s).

  • Je hebt extensies die gericht zijn op landen. Die worden ook wel ccTLD’s genoemd (Country Code Top Level Domain). Bijvoorbeeld de .nl en de .be extensie.
  • De andere groep extensies zijn generieke top level domains (GTLD’s). De GTLD is bedoelt voor internationale websites die een doel hebben.
Ook al heeft elke extensie een eigen doelgroep kan je bijna elke extensie registreren (ook al hoor je niet bij de ‘doelgroep’). De prijzen van elk domeinnaam extensie verschilt kan wel enorm verschillen.

Vergelijk prijzen van hostingproviders

Domein extensies

Xel Media (aanrader) Yourhosting Argeweb Versio
.nl domein  €3,95  €10  €9,95  €4,79
.be domein  €7  €10  €18,95  €3,99
.com domein  €12  €12  €14,95  €7,99
.org domein  €12  €12  €14,95  €7,99
.nu domein  €35  €30  €49,50  €
.biz domein  €12  €12  €14,95  €7,99
.eu domein  €12  €10  €14,95  €4,79
.info domein  €12  €12  €14,95  €7,99
Naar de website Naar de website Naar de website  Naar de website

Welke domeinnaam extensies zijn er

Als we alle extensies hier plaatsen wordt de lijst erg lang. Daarom houden we het bij de interessantste/populairste domein extensies. 999 van de 1.000 keer is een van de onderstaande extensies het beste voor jouw website. In plaats van het uitleggen waar elke extensie voor bedoelt is, leggen we uit waarvoor je de extensie voor geschikt is. Dit kan namelijk enorm verschillen. .nl Wanneer je een Nederlandse website wilt/hebt dan is 9 van de 10 keer de .nl domeinnaam de beste keuze. .be Heb je een Belgische website of een Nederlandse website en je wilt beter vindbaar zijn in Belgie? Kies dan voor de .be extensie. .com Wil/heb je een internationale (Engelstalige) website? Probeer dan de .com domeinnaam te registreren. .net Is de .com domeinnaam die jij wou al geregistreerd? Probeer dan de .net extensie. Een goed alternatief. .eu Kies voor de .eu extensie wanneer je een Engelstalige website hebt en beter vindbaar wilt worden in Europa (dus wanneer jouw doelgroep alleen in Europa zit (bijvoorbeeld een Engelstalige website over een vakantiehuisje in Scheveningen)). .biz De .biz is geschikt voor internationale commerciële organisaties. .org Nog een alternatief op de .com of de .net. .info Voor internationale informatieve pagina’s (overheden etc (dus niet commercieel)). .nu De reden om een .nu te nemen is, omdat je leuke domeinnamen kan maken. Bijvoorbeeld me.nu, conti.nu of koopeenauto.nu etc. .mobi .mobi is aan te raden voor mobiele websites. Websites die goed bereikbaar zijn op de mobiele telefoon. Op de website van Xel Media kan je meer informatie over elke domeinnaam extensie vinden.

Domeinnaam extensie en SEO

Wanneer je kiest voor de best bij jouw doelgroep passende extensie, zal je een voordeel hebben ten opzichten op anderen soorten extensies. Dus kijk naar het bovenstaande lijstje en leg een domeinnaam vast die het best bij jou past.

Waarom een andere domeinnaam extensie registreren?

Er is ook een goede reden om voor de zekerheid andere extensies (van jouw huidige domeinnaam) te registreren. Wanneer zo’n domeinnaam ‘gekaapt’ wordt, kan hij geld verdienen aan jouw naam en zelfs jouw naam in een negatief daglicht stellen. Bijvoorbeeld jij hebt een .nl domeinnaam (Sikkel & CO) en je doet het erg goed in Nederland. Een concurrent (of iemand anders) kan dan bijvoorbeeld de .be domeinnaam registreren en doorverwijzen naar zijn eigen website of geld verdienen met advertenties. Bijna elke hostingprovider biedt de populairste domeinextensies aan. De prijs die wordt gerekend per domein extensie verschilt ook per hostingprovider.