Website maken voor dummies

Het maken van een eigen website is niet heel lastig.

Maar het kost je wel redelijk wat tijd.

Het online krijgen van een website duurt niet zo lang, je hebt het binnen een uurtje geregeld, maar daarna ben je een tijdje bezig met het indelen van je website, het vullen van je website en het regelen van een design. Je zou rekening houden met een paar middagen of avonden.

Tips bij het maken van websites voor dummies

Het belangrijkste is dat je alles stap voor stap doet. Ander zit je binnen een paar uurtjes met een informatie-overdosis en weet je niet zo goed wat je precies wanneer moet doen.

Daarnaast moet je ook niet terughoudend zijn bij het vragen om hulp. Verder is het een aanrader voor beginners om je verwachtingen iets naar beneden te schroeven. Verwacht niet dat je direct de perfectie website hebt. Die krijg je niet eens als je een website laat maken door webdesigner. Het doel is ‘goed genoeg’. Een website of blog die goed genoeg is om mee te werken. En in de loop van de tijd bouw je dan met de kennis die je in de tussentijd heb opgedaan stap voor stap naar die ‘perfecte’ website toe.

Een aantal belangrijke vragen over het maken van websites:

Hoeveel kost het maken van een website?

Rond de 5 a 10 euro per maand.

Waar betaal je dan voor?

Voor een domeinnaam, dat is het webadres van jouw website, en voor hosting. Het kan zijn dat er nog wat kosten bijkomen, zoals een professioneel ontworpen design. Dat kost eenmalig 50 euro.

Hosting?

Hosting is het huren van een stukje schijfruimte dat 24/7 verbonden staat met het internet. En op dat stukje schijfruimte komen de bestanden van jouw website te staan. Alle teksten, afbeeldingen, designs en functies.

Je koopt hosting bij een hostingprovider. Dat is een bedrijf die enorme servers beheert en daar tienduizenden websites op hebben staan. Die servers staan in een beveiligend datacenter die direct verbonden staat met het grootste internetknooppunt in Nederland. Dus je betaalt voor het huren van een stukje schijfruimte, je betaalt voor een team die 24/7 checkt dat die servers het goed doen en je betaalt voor service. Dat jij geholpen wordt als je er niet uitkomt.

Maar hoe bouw ik dan een website?

Met een programma waarmee je websites kan maken. Het populairste programma in Nederland (en wereldwijd) is WordPress. Waarschijnlijk heb je er al eens over gehoord.

WordPress zelf is gratis en werkt online (dus je kan niet offline op jouw computer aan jouw website werken). Wat je doet is het volgende: je zet het programmaatje (WordPress) op jouw hostingaccount. En als dat is gelukt, dan heb je direct een website die staat op jouw eigen webadres. In theorie kan je dan al direct beginnen met het vullen van je website, maar de meeste mensen bouwen eerst die website uit.

Dit is het design van de website die je krijgt wanneer WordPress op jouw hostingpakket staat

Snel een mooie website maken voor dummies

Maar is dit niet lastig?

Hoe zet je WordPress dan op een hostingaccount?

Dit was vroeger inderdaad lastig. Je moest dan met redelijk vage programmaatjes, zoals Filezilla, dat voor elkaar krijgen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer en hebben de meeste providers het geautomatiseerd.

Bij de meeste hostingproviders kan je met één druk op de knop WordPress op jouw hostingpakket zetten. Je bent dan direct klaar.

Waar moet ik een hostingpakket kopen? En waar moet het hostingpakket aan voldoen?

Ik kan het nu hebben over hoeveel schijfruimte en dataverkeer je nodig hebt, maar dan wordt het snel onnodig technisch. Kijk, de meeste pakketten hebben tegenwoordig genoeg ruimte en dataverkeer (vroeger was dat prijzig, zodat er een scherp limit moest zijn. Tegenwoordig is het zo goedkoop dat bijna elk pakket genoeg heeft). Maar je dus niet druk om die termen.

Ik kan beter gewoon twee hostingpartijen aanraden. Twee partijenen die op elk front enorm goed zijn. En ook op het belangrijkste front: service. Je wilt als je er niet uitkomt dat je snel, vriendelijk en in taal voor dummies wordt geholpen. En beide partijen scoren enorm goed op het gebied voor service.

Twee hostingpartijen

De eerste is SiteGround, een van de populairste Engelstalige hostingproviders waar je gewoon met iDeal kan betalen.

Alles is goed geregeld, ze hebben snelle servers, goede support (24/7), live chat, je kan WordPress met 1 klik installeren en alles tegen een goede prijs.

Ze hebben drie pakketten: van 3,95 p/m tot 11,95 p/m

  • Het StartUp pakket kost 3,95 per maand. Het is een prima pakket voor starters die nog niet honderden bezoekers per dag verwachten.
  • Het GrowBig pakket van 7,95 per maand is perfect als je wel direct redelijk wat bezoekers verwacht of als je meerdere website wilt hosten.
  • En het duurste pakket, GoGeek, van 11,95 per maand is het pakket als je meer dan duizend bezoekers per dag verwacht. Verder krijg je ook een testomgeving die je met een klik kan aanmaken.

Tip: De prijs die je hierboven zit is voor de eerste contractperiode. Die periode kan je zelf instellen op 12, 24 of 36 maanden. Daarna stijgt de prijs met een paar euro per maand. Wil je een maximale korting, kies dan voor een lange periode.

Er is een klein nadeel, alles is Engelstalig. Ook de support. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is begrijpelijk als je liever een Nederlandstalige provider wilt.

Nederlandstalige provider: Xel

Xel is een van de snelst groeiende WordPress hostingproviders van Nederland. De belangrijkste reden om voor Xel te kiezen is: WordPress support.

Kijk, als beginnende website bouwer is de kans groot dat je vroeg of laat tegen een probleempje aan loopt. Iets wat je niet een, twee, drie op kan lossen. Met een WordPress hostingpakket van Xel kan je xel bellen of mailen en jouw vraag aan hun stellen. Zij helpen je dan verder.

Het eerste pakket, WordPress start hosting, is een uitstekend startpakket. Het kost 9,90 per maand en waarschijnlijk hoef je de eerste jaren van je website niet je pakket up te graden.

Wat moet ik nou precies doen?

Nou, je bestelt een van de pakketten bij een van de twee hostingproviders. In het vervolgscherm moet je een domeinnaam die nog beschikbaar is (hier een aantal tips) vinden en vastleggen, daarna rond je het bestelproces af.

Als je voor SiteGround kiest, selecteer dan in het proces de optie “Get WordPress preinstalled”. Bij Xel wordt WordPress automatisch geïnstalleerd.

Wanneer de hostingpartij alles voor jou heeft geregeld, dan kan je al naar jouw website gaan. Je kan inloggen door /wp-admin achter jouw domeinnaam te zetten. Dus bijvoorbeeld: altijdvakantie.nl/wp-admin. Je kan dan met de gegevens die je van jouw webhost hebt gekregen inloggen.

 

Website maken voor dummies handleidingen

Ik heb een aantal handleidingen verzamelt die je kunnen helpen bij het opzetten van je website