Hoe bouw ik een website?

Je kan op meerdere manieren zelf een website bouwen.

Met een eigen website kan je jezelf profileren op het web, bloggen over interesses, schrijven over leuke hobby’s, reizen, geld verdienen en jouw bedrijf, diensten of product promoten op het web.

Het leuke aan een eigen website is dat jouw informatie en jouw verhaal beschikbaar is voor iedereen in de wereld.

Als je in het Nederlands schrijft, kan jouw verhaal meer dan 16 miljoen mensen bereiken en als je schrijft in het Engels wel miljarden. Met diverse programma’s kan je zelf meten hoeveel mensen jouw website bezoeken, welke artikelen ze lezen en hoe lang ze op jouw website blijven. Een gratis programma om dat te meten is: Google Analytics.

Google-Theme1Gratis eigen website bouwen?

Wel moet je afvragen of je een wel een 100% gratis website wilt  bouwen? Een gratis website heeft namelijk ook nadelen.  Een gratis website is perfect voor mensen die de website meer als hobby zien en niet zo zeer veel bezoekers nodig hebben. Het nadeel van een gratis website is dat jouw website onder een groot scala van andere websites valt. domeinregistratie728x90 Jouw URL (het adres van jouw website) is jouw visitekaartje, maar die wordt dan gedeeld met duizenden anderen. Jouw URL, ook wel domeinnaam genoemd, wordt gekoppeld aan een andere website bijvoorbeeld. Jouwnaam.wordpress.com. Verder komen er vaak advertenties van het bedrijf waarbij je een gratis website maakt op jouw website te staan en mag je vaak gebruik maken van een aantal MB schijfruimte. Wanneer de website jouw hobby is en blijft, kan dit prima zijn (je kan dan naar de website van WordPress gaan).

Kleine investering in een eigen gratis website

Een stapje verder is een unieke eigen website voor een klein bedrag. De website, de URL (domeinaam) is dan helemaal van jou. Je hebt dan een domeinnaam (eigen URL) en een hostingpakket (waarmee jouw website verbonden staat met het internet) nodig en vervolgens installeer je een gratis programma om een website mee te maken. De kosten hiervan zijn rond de €50 tot €75 euro per jaar (ligt aan de hostingprovider waar je de diensten koopt (of het algemeen geldt, hoe hoger de prijs, hoe meer service je krijgt). Je hebt dan een eigen website, met een unieke en eigen gekozen adres, zoals jouwnaam.nl. Veel korter en makkelijker te onthouden. Wanneer je jouw hobbywebsite, blog of ander soort website professioneel in de markt wilt brengen is het kopen van een domeinnaam en hostingpakket een makkelijke en goedkope manier. Je zou dan ook bijvoorbeeld advertenties via Google Adsense op jouw website kunnen zetten om de kosten terug te verdienen.

Website bouwen software?

De bekendste gratis software dat je kan gebruiken om een gratis website te maken zijn Joomla! en WordPress. Zelf ben ik een fan van WordPress, omdat je hier kunt kiezen uit meer dan 1.600 gratis thema’s en miljoenen plugins waarmee je jouw eigen website beter kan maken met bijvoorbeeld social media buttons. Wordpress is officieel een programma waarmee je gratis blogs maakt, maar je kan via een paar klikken jouw website veranderen in een statische website of een combinatie van beiden. Verder zijn er ook diverse gratis thema’s beschikbaar, waarmee je een statische website met een mooie homepage kan maken.

Je website gemakkelijk aanpassen

Elke thema kan je gemakkelijk verwisselen met een andere thema zonder dat jouw gegevens kwijtraken. Dus probeer diverse thema’s uit en kies het thema dat het best bij jouw website past. Nog een stap verder is het kopen van een geavanceerde WordPress thema. Deze thema’s zien mooier uit en bieden meer mogelijkheden aan. Zo’n thema is niet nodig als je een simpele website wilt, maar als je gelijk een mooie website wilt met veel functionaliteiten kan je voor €20 tot €100 eigenaar zijn van een geavanceerde WordPress thema met meer mogelijkheden.

Hoe bouw ik een website samengevat:

Succes met het maken van je website!