Apple Macbook (pro) krakend en poppend geluid oplossen (fix)

Ik had het probleem zelf en las dat veel mensen online hetzelfde probleem hebben, of het probleem ongeveer hetzelfde beschrijven.

Ik heb mijn probleem opgelost, misschien lukt het bij jou ook.

Bij mij klonk het dat er een krakend of poppend geluid kwam vanuit de Macbook zelf.

Eerst checkte ik of het aan de ventilator lag.

Cristal Idea heeft een app (Macs Fan Control) waarmee je de ventilator van je macbook handmatig kan aanpassen.

Na het installeren en activeren van de app heb ik ventilator van ‘automatic’ even aangepast naar ‘full blast’.

Als er iets mis was met de ventilator dan zou het geluid erger moeten worden. Maar dat gebeurde niet. Het geluid was hetzelfde.

Ik had het daarna even opgegeven en pas weer een paar dagen later opgepakt. Toen ik googelde naar het probleem las ik ergens wat over de hitte, lijm en ook over hoe je met de ventilator alles wat kan coolen.

Ik weet nog steeds niet wat precies het geluid maakt, maar ik klikte via de ventilator setting op ‘Custom Setting’.

Daar selecteerde ik ‘sensor based value’, koos ik voor ‘CPU core 1’, ik liet de rest op de standaard values staan (43, 90) en drukte op OK.

De ventilator ging iets harder draaien (maar niet echt hoorbaar hard), de temperaturen die je rechts ziet gingen lager en het krakend geluid stopte.

Waarschijnlijk heeft een update van Apple iets verkeerds gezet en het zou mij niet verbazen dat het later opgelost wordt met een update, maar tot die tijd werkt deze oplossing prima. Voor mij althans.

Je ziet bij die app ook minimum, current en maximum RPM. Wanneer die op automatisch stond, toen was de current RPM bijna hetzelfde als het minimum (min: 1299 current: 1310). Met de sensor based value staat die een stukje hoger. En ja de hoeveelheid wordt bepaald door allerlei factoren, dus jij hebt waarschijnlijk niet hetzelfde.