Pen en papier artikel geld verdienen online

Formaat van een standaard webtekst – Copywriting 101

  • Je hebt een titel
  • Een inleiding
  • Een middenstuk
  • Wat koppen
  • En een conclusie / samenvatting

Je begint met een probleem, een vraag, een behoefte, een opinie of een idee.

Het probleem of wat je gaat behandelen in het artikel wordt de titel.

Bijvoorbeeld ‘Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?’

Inleiding

In het begin, de eerste alinea (of eerste twee), introduceer je wat je gaat vertellen. Je kan heel simpel opnoemen wat je gaat vertellen, maar beter is om het probleem (die de lezer heeft) te omschrijven.

Beschrijf bijvoorbeeld een situatie wanneer de persoon een autoverzekering moet afsluiten en welke (logische) vragen hij dan heeft.

Of begin met een verhaal (mag ook verzonnen zijn) over iemand die een klein auto ongeluk krijgt en hoe het dan met de verzekering ging. Je kan het een positieve spin geven (makkelijk formuliertje invullen, alles was gedekt en had alles snel weer voor elkaar) of een negatieve spin (dat een slechte verzekering voor extra kopzorgen kan zorgen).

Het middenstuk en koppen

Het middenstuk bestaat vaak uit een paar alinea’s. Hierin behandel je het probleem. Soms geef je een stappenplan, waarbij elke stap een alinea krijgt. Soms geef je een rij met tips, waarbij elke tip een alinea krijgt, soms behandel je de redenen waarom met de dienst moet afnemen en hoe het te werk gaat en soms is het een hoop gerelateerde vragen die je beantwoordt.

Elke keer als je over een andere onderwerp begint, gebruik je een kop. De kop beschrijft in het kort wat je gaat vertellen in het volgende stukje.

Een conclusie / samenvatting

In de laatste alinea vat je het stuk kort samen en geef je de lezer wat mogelijkheden wat hij dan kan doen. Een ander artikel lezen, contact opnemen, inschrijven voor de nieuwsbrief etc.