Een domeinnaam strategie

Eerst nog even het verschil tussen een domeinnaam en een domein extensie.

 Domeinnaam                                                       Domein extensie

deaanhouder

.nl

Je kunt om meerdere redenen, meerdere domeinnamen  of domein extensies willen registreren.  Of het een handige strategie is ligt eraan wat je er uiteindelijk mee doet.

Je kunt:

–          Een domeinnaam of domein extensie gebruiken als doorverwijzing?

–          Een partnerwebsite op de domeinnaam of domein extensie bouwen?

 

Een domein als doorverwijzing gebruik

Een domein extensie doorverwijzen

Meerdere domeinextensies registreren kan een handige zet zijn. Neem bijvoorbeeld “officesupply.nl”. Dit is het hoofddomein en hier verkopen zij, zoals de naam al zegt, kantoorspullen. Wat officesupply.nl dan kan doen is meerdere domeinextensies registreren met dezelfde domeinnaam en deze een doorverwijzingfunctie geven naar het hoofddomein officesupply.nl. Dus bijvoorbeeld:

–          Officesupply.net                             verwijst naar                     officesupply.nl

–          Officesupply.com                           verwijst naar                     officesupply.nl

–          Officesupply.eu                               verwijst naar                     officesupply.nl

Deze tactiek heeft meerdere voordelen, zo hebben ze meerdere domeinextensies en zijn ze ook buiten Nederland met meerdere domeinextensies actief. Het is dan wel handig dat de website ook in het Engels te lezen is. Verder kaap je voor een paar euro per jaar een potentieel goede domeinnaam weg voor je concurrenten.

Een domeinnaam doorverwijzen

Wanneer je meerdere domeinnamen als doorverwijzing gebruikt kun je daar ook weer op twee manieren mee omgaan. De eerste manier is om spelfouten in links en URL’s op te vangen. Zo kan een bezoeker per ongeluk “officesuply” intypen. Wanneer je dan de domeinnamen “officesuply” of “oficesupply.nl” registreert en deze laat doorverwijzen naar de juiste domeinnaam kun je zo de schade beperken.

Een tweede manier is een compleet andere domeinnaam te registreren en deze door te laten verwijzen naar “officesupply.nl”. Bijvoorbeeld wanneer iemand “pennen.nl” bezoekt zal deze automatisch op officesupply.nl/pennen terecht komen.

Deze strategie is niet aan te bevelen, aangezien je er niet veel mee bereikt. De link van pennen.nl zal geen linkwaarde doorgeven aan “officesupply.nl” Deze strategie werkt alleen wanneer mensen direct naar pennen.nl surfen. 

 

Een partnerwebsite opbouwen.

Een tweede manier om meerdere domeinnamen of  domein extensies te registreren is om er een partner website op te bouwen met kwalitatief goede content. We nemen als voorbeeld weer “officesupply.nl”. Men kan een andere domeinextensie registreren en hier een website opbouwen, zoals officesupply.com.

Dit is één manier om partnerwebsites op te bouwen. Omdat je ook andere domein extensies gebruikt, zoals de .be of .net, ben je internationaal ook bereikbaarder. Dit betekent wel dat de website ook in meerdere talen beschikbaar moet zijn.

Men kan ook een andere domeinnaam registreren om een partnerwebsite op te bouwen. Hier kun je een volwaardige website van maken en dan bedoelen we een website met kwalitatief waardige content.

In dit geval kan officesupply op pennen.nl kwalitatief waardige content zetten en weer linken naar de pennen productpagina van officesupply.nl . Wanneer je deze methode toepast is het belangrijk dat je de links wel relevant te houden, zodat bezoekers van pennen.nl uiteindelijk niet bij de bureaustoelen productpagina van “officesupply.nl” uitkomen.

Het opbouwen van meerdere partner websites kan veel voor je doen, maar dit kost veel tijd en geld! Bekijk dus goed alle alternatieven en beslis welke domeinstrategieën voor jou het beste (samen)werken.