Gevonden worden in Google?

Gevonden worden in Google

Er zijn meerdere manieren om beter gevonden te worden op internet. Zoekmachine optimalisatie bestaat grofweg uit drie aspecten: techniek, content en linkbuilding.

Wanneer je zorgt dat je webpagina’s technisch goed zijn opgebouwd (zodat jouw website bijvoorbeeld snel is), inhoudelijk kwalitatief zijn (goed opgebouwde webteksten) en populariteit krijgen van andere websites (linkbuilding) wordt jouw website goed gevonden in Google.

Populair volgens Google

Links naar jouw webpagina’s geven aan dat jouw website interessant is. Hoe meer relevante links je hebt (je kan het zien als stemmen), hoe populairder jouw website wordt gezien door Google. Het verkrijgen van links naar jouw website of het bevorderen hiervan, wordt ook wel linkbuilding genoemd.
Waarde van een link  Elke link heeft een andere waarde. Hoe relevanter jouw link is hoe meer waard de link is. Een goede kwalitatieve link kan meer waarde geven aan 1000 niet relevante links. Hier wat richtlijnen bij linkbuilding:

  • Plaats links op websites die over hetzelfde onderwerp gaan
  • Probeer met de termen waarop je gevonden wilt worden te linken naar jouw website (anchortekst).
  • Hoe populairder de website is waar jouw link op staat hoe meer waarde jouw link heeft
  • Een link in de content (inhoud) is meer waard dan een link in de sidebar, comments of footer
  • De waarde van de webpagina wordt doorgegeven naar alle links op de webpagina, dus hoe minder (collega) links er op de website staan, hoe meer waarde jouw link krijgt.
  • De tekst om de link moet relevant zijn aan de link.
Linkbuilding Google afbeelding mindmap

Gevonden worden in forums en blogs

Het bouwen van links kan via diverse methoden. Zo kan je reageren op blogs of forums (fora) die hetzelfde onderwerp hebben als jouw website. Bij forums kan je vaak een handtekening bij jouw posts plaatsen. Zet in jouw handtekening een link naar jouw website. Probeer niet te spammen op blogartikelen of topics, maar reageer inhoudelijk op het onderwerp. Zo kan je ook meer bezoekers krijgen vanuit die websites. Bijna iedereen heeft een of meerdere sociale profielen op het web. Hierbij kan je denken aan Twitter, Facebook, Linkedin, Youtube en Google+. Bij deze sociale netwerken kan je een link plaatsen naar jouw eigen website. Wanneer je bijvoorbeeld een website over handleidingen, websites of zoekmachine optimalisatie hebt is het reageren op dit artikel een manier om een link te bemachtigen.

Gevonden worden op andere websites

Een andere manier van het verkrijgen van links is het schrijven van artikelen en persberichten. Er zijn tientallen websites waar je gratis persberichten (met een link naar jouw website) kan plaatsen. Verder kan je artikelen schrijven voor artikeldirectory’s of blogs. De weblog waarvoor je schrijft krijgt dan een relevante artikel over het onderwerp en jij krijgt een link naar jouw website. Een gastartikel kan er voor zorgen dat jouw website bekend wordt onder de doelgroep. Verder heb je ook nog normale directory’s, zoals startpagina.nl. Deze links zijn in verhouding met een link in een relevante tekst niet veel waard. Toch zijn ze vaak gemakkelijk aan te vragen. De links die je bouwt, worden met de tijd meer waard. Dus probeer linkbuilding niet te lang uit te stellen. Dus wil je dat jouw websites gevonden worden in Google? Plaats dan kwalitatieve links naar jouw website! Succes! Lees ook: