Het nut van een 404 pagina

Een 404 pagina is een waardevolle toevoeging voor een website. De meeste 404 pagina’s zijn geen bijzondere of unieke pagina’s, maar deze pagina’s maken een website een stuk gebruiksvriendelijker.

Maar wat is nu (het nut van) een 404 pagina?

 

Wat is een 404 pagina

Wanneer een bezoeker op een 404 pagina komt, is er ergens een fout gemaakt. Die fout kan bij de bezoeker liggen, bijvoorbeeld door een foute zoekopdracht of de fout is onze eigen schuld.

De taak van een 404 pagina is om de schade van de gemaakte fout te beperken. De 404 pagina moet de bezoeker gerust stellen en op de website houden. Dit gebeurt door duidelijk aan te geven dat er iets fout is gegaan.

De schade wordt beperkt door links naar relevante pagina’s en een link naar de home page aan de bezoeker voor te stellen. Een 404 pagina vergroot dus de kans dat een bezoeker op jouw website blijft.

 “Een 404 pagina kun je vergelijken met een autonavigatie. Wanneer je op een website een verkeerde weg bent ingeslagen, zal de 404 pagina je weer op het juiste pad helpen.”
 

Waar moet een 404 pagina aan voldoen

Een 404 pagina moet de bezoeker opvangen, kalmeren en behouden. Een 404 pagina moet aan een aantal eisen voldoen, namelijk:

–          Duidelijk de 404 error aangeven;

–          De bezoeker informeren waar de fout aan kan liggen;

–          Een link naar de homepage aanbieden;

–          De zoekfunctie op de website voorstellen;

–          Suggesties geven voor relevante pagina’s op de website.

Wanneer een 404 pagina aan deze eisen voldoet, zal deze pagina bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van de website.

Een gebruiksvriendelijke website zorgt voor meer tevreden bezoekers, wat indirect invloed heeft op de ranking in Google.

 

Een creatieve 404 pagina

Een unieke en creatieve 404 pagina laat niet alleen de bezoekers weten dat er iets fout is gegaan, maar heeft ook de kracht om van een foute zoekopdracht of een foute link een unieke ervaring te maken. Er wordt een fout gemaakt, maar door op een creatieve manier de fout toe te lichten, zal de bezoeker de foutmelding minder erg opvatten.

Hieronder volgen een paar voorbeelden van zo’n creatieve 404 pagina.

 

De 404 pagina van Bol.com.

bol.com 404 pagina

 

 

 

 

 

 

 

De 404 pagina van Liberta.nl. 

Liberta 404 pagina