Professioneel onderhandelen zo doe ik dat!


Tip 1 Doe het op het juiste moment.

Uit studie is het gebleken dat als je moet onderhandelen en je zit in een goede stemming dat het beter gaat. Onderhandel pas wanneer het je echt zeker bent van jouw positie. Onderhandel dus alleen als je in de mood bent. Dus losjes, luchtig, vrolijk, relaxed. Maar ook scherp.

Tip 2. Zakelijk

Zie het als een zakelijk ding. Bij onderhandelen kan het zijn dat je jouw zin niet krijgt. Het belangrijkste is dat je bij het onderhandelen er totaal niet van de kook raakt als je je zin niet krijgt. Onderhandelen moet je zien als een zakelijk ding, zo krijg je betere eindresultaten.

Tip 3 Maak het groter

Niet altijd heb je de sterkste positie bij een onderhandeling. Daardoor kan het bedrag of ding minder belangrijk zijn voor degene met wie je onderhandeld. Probeer dan met grotere cijfers en dingen te komen om jouw vraag of eis kleiner te laten lijken. Laat zien dat die 250 euro loonsverhoging niks is in vergelijking van wat jouw baas verdient. Laat zien dat tijdens jouw werkperiode de winst met zoveel is gestegen. Dus kom met grotere cijfers om jouw eis kleiner te laten lijken.

Tip 4 Zwijgen is goud

Uit onderzoek is gebleken dat mensen de stilte proberen op te vullen als de andere persoon zwijgt. Dus wanneer je aan het onderhandelen zit en hij biedt wat aan. Wees dan even stil, zo dwing je hem om meer te praten en sneller water bij de wijn te gooien. Kijk niet te boos, maar ook niet te luchtig. Een neutraal gezicht werkt het beste.

Tip 5 Zet het op papier

Wanneer jouw baas of de persoon waarmee je onderhandeld iets afspreekt, laat hem het op papier zetten. Elke afspraak die gemaakt is en niet schriftelijk is, is niet geldig. Je kan niet met een belofte jouw rekeningen betalen.