Wat heb ik nodig om een eigen website te bouwen?

Je hebt maar 3 dingen nodig om een eigen website of weblog te bouwen.

Die drie dingen zijn;

  • Een domeinnaam
  • Een hostingpakket
  • En WordPress

Gratis WordPress website

WordPress is een open source CMS. Dit houdt in dat het een gratis programma is die gebruikt kan worden om een website te maken en te onderhouden.

Er zijn meerdere open source content management systemen, maar WordPress staat bekend als de meest krachtige, flexibele en gebruiksvriendelijke CMS. WordPress heeft ook de grootste community.

Hierdoor heeft WordPress honderden of zelfs duizenden gratis thema’s en plugins. Hiermee kan je erg gemakkelijk een professionele website of weblog beginnen.

Compleet eigen website bouwen

Hoewel WordPress gratis is, kosten de domeinnaam en een hostingpakket een klein bedrag per maand of jaar. In totaal zal dit uitkomen op een bedrag van circa €60 euro per jaar oftewel €5 euro per maand en dit is voor een complete website een kleinigheidje.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is de URL, oftewel de naam, van je website. De domeinnaam is het adres op internet die nodig is om jouw toekomstige website te bezoeken. Zoals; www.deaanhouder.nl.

Wat is hosting?

Wanneer je hosting bestelt, huur je in principe een stukje van een speciale server die constant verbonden staat met het internet. Zo is jouw website voor iedereen altijd bereikbaar.

Een domeinnaam en een hostingpakket kan je bij registrars bestellen. Er zijn honderden registrars die beide diensten aanbieden en bijna geen een partij hanteert dezelfde prijs of diensten.

Je zou moeten kijken naar een hostingpakket met ongeveer 200 MB schijfruimte, 2GB dataverkeer en 1 MySQL database (dat nodig voor een WordPress website). Meer kan natuurlijk altijd, maar dit is ongeveer nodig voor een gemiddelde website.

Waar moet ik beginnen?

Veel van die registrars bieden de mogelijkheid om vanuit het klantensysteem WordPress automatisch te installeren op jouw hostingpakket. Zo hoef je ook geen moeite te doen om eerst WordPress te installeren en via een FTP programma WordPress op jouw hostingpakket te zetten.

Wanneer je kiest voor zo’n hostingprovider (die WordPress) gratis installeert, kom je niet of minimaal in aanraking met de techniek achter een website.