Wat komt er bij het starten van een webshop of webwinkel kijken?

Webshop 2Een webshop of webwinkel kan je zo uitgebreid en groot maken als je wilt. Er kan dus enorm veel werk bij komen kijken. Echter is een kleine en simpele webshop vrij gemakkelijk te maken.

De grote van je webwinkel zou moeten liggen aan jouw ambities. Wat is het doel je de webshop? Wil je het uitproberen? Een klein zakcentje erbij verdienen of moet het een fulltime inkomen worden. Hoe groter en uitgebreider je het wilt aanmaken, hoe meer er bij zou moeten komen kijken.

Want hoe meer bezoekers je hebt en hoe meer aandacht je besteedt aan de webwinkel hoe meer een kleine verbetering of extra functionaliteit kan opleveren.

Wat komt er bij het beginnen van een kleine webwinkel bij kijken?

Een kleine webwinkel kan je, met een investering in tijd en een beetje in geld, zelf maken. Je hebt voor een kleine webwinkel 5 dingen nodig.

  • Een hostingpakket
  • Een domeinnaam
  • Webwinkelsoftware
  • Producten
  • Een betaalsysteem

Hosting en een domeinnaam voor een webwinkel

Een hostingpakket en een domeinnaam kan je bij een van duizenden webhostingproviders bestellen. Voor een kleine webshop kan je al met een hostingpakket van circa 5 tot 10 euro per maand klaar zijn. Een domeinnaam kost circa 10 tot 20 euro per jaar. Dus dit gedeelte zou ongeveer 100 euro per jaar kosten en dit zou je met een beetje aandacht aan je webshop makkelijk terug kunnen verdienen.

Wat voor webwinkelsoftware?

Dankzij open-source zijn er tientallen gratis webwinkel software beschikbaar. De gebruiksvriendelijkste en naar mijn mening beste gratis webwinkel software zijn Magento en WordPress webshop.

Een WordPress webshop is makkelijker op te zetten, maar ook minder uitgebreid. Ga je honderden producten verkopen? Dan kan je beter investeren in een Magento Webshop.

Producten

Een webshop verkoopt natuurlijk producten. De vraag die je jezelf moet stellen is; ga ik producten doorverkopen, zelf verkopen (en inkopen) of zelf maken? Denk vervolgens ook goed na over de verzendkosten en de gehele flow van bestellen en afleveren.

Een betaalsysteem

Voor een betaalsysteem zijn er 2-3 algemene goedwerkende oplossingen. Via creditcard betalen, via Paypal of via Ideal. Een betaalsysteem zoals Ideal kost wel een bedrag per jaar, maar is het meest gebruikte online betaalmiddel in Nederland.