Haal meer resultaat uit je affiliate netwerk

Veel ondernemers maken tegenwoordig gebruik van affiliatie marketing, echter doet de één dit meer succesvol dan de ander. Wat is er nu nodig om meer winst te halen uit je affiliatie? Hieronder staan 10 belangrijke tips voor het verbeteren van jouw affiliatie programma.

10 tips voor meer resultaat uit je affiliatie netwerk

1. Je affiliate commissie is doorslaggevend
Het is erg belangrijk om van te voren goed na te denken over welke commissie je kunt en wilt betalen. Denk hierbij aan hoeveel marge er op elk product zit en hoeveel procent je hiervan wilt afstaan. Daarnaast is het handig om te weten of de geboden commissie wel binnen het marktconform past en wat doet de concurrentie?

Als je dit eenmaal in kaart hebt gebracht kan je een affiliatiemodel in elkaar zetten. Geef je de affiliate een vast bedrag per sale of geef je hem een percentage van de door hem gemaakte omzet. Het is maar net wat het beste bij jouw onderneming past. Heb je een webshop met meerdere producten? Dan is het misschien verstandiger om voor een percentage te kiezen. Je maakt het dan aantrekkelijker voor je affiliates om ook de wat duurdere producten actief te promoten.

2. Betaal affiliates zo snel mogelijk
Affiliates investeren veel tijd en geld om voor jou geld te verdienen. Als jij iets verkoopt dan wil je graag snel je geld ontvangen, zo geldt dit ook voor affiliaties. Keur daarom snel transacties goed en betaal je affiliaties zo snel mogelijk uit. Hierdoor houdt je de affiliaties tevreden en stimuleer je ze om een mailing opnieuw te versturen of om jouw advertentie een betere positie te geven.

3. Voeg datafeeds toe aan je affiliate programma
Datafeeds helpen affiliates om een toegevoegde waarde te creëren met hun eigen websites, terwijl ze jou aan het promoten zijn. Zie datafeeds als een gemakkelijke optie voor affiliates om jouw actuele aanbiedingen en productinformatie op hun website te plaatsen.

4. Affiliatiepagina toevoegen aan je website
Veel affiliates kennen de belangrijkste websites binnen hun marktsegment en houden deze en nieuwe websites goed in de gaten. Hoogstwaarschijnlijk wordt jouw website ook bezocht door affiliates uit jouw marktsegment. Met behulp van een speciale affiliatiepagina op je website breng je jouw affiliatie programma onder de aandacht van mogelijke affiliates. Op deze pagina vertel je wat je affiliatie programma inhoudt, hoe je het programma kan promoten en welke commissie ze hiervoor krijgen. Daarnaast zet je de contactgegevens erbij zodat er gemakkelijk contact kan worden opgenomen.


5. Communiceer met affiliates via forums
Veel affiliates houden contact met elkaar via forums. Ze zijn er dagelijks aanwezig en besteden hier veel tijd om te kijken naar de nieuwste trends en ontwikkelingen. Zorg ervoor dat je als adverteerder hierop ook aanwezig bent. Bied je eigen affiliate programma aan en vraag de affiliates om hun persoonlijke meningen en feedback.
In Nederland is affiliateforum.nl het belangrijkste affiliate forum. Op dit forum bevinden zich affiliates, affiliates netwerken, bureaus en adverteerders.

6. Meten is weten
Het is handig om te weten welke banner sets het meeste resultaat boeken en welke niet. Het is dus verstandig om te meten wat het resultaat is per banner. Haal je uit één banner te weinig omzet dan is het verstandig om een nieuwe banner uit te testen.

7. Gebruik Google om nieuwe affiliates te vinden
Ga in Google op zoek naar populaire zoektermen binnen jouw marktsegment en zoek hier naar websites die affiliates links gebruiken en goed staan in de ranking. Neem vervolgens contact op, met de vraag of ze interesse hebben in je affiliate programma. Stuur desnoods een productsample zodat de potentiele affiliate enthousiast maakt.

8. Werk met maximaal drie affiliate netwerken
Het is aan te raden om je bij maximaal drie verschillende affiliate netwerken aan te melden. Hierdoor behoudt je een goed overzicht, waardoor je meer kwaliteit kan aanbieden.
Kijkt in ieder geval of een buitenlands netwerk naast je Nederlands netwerk eventueel interessant is. Past dit jouw product of dienst? Dan is het zeer aan te raden om jezelf aan te melden bij een internationaal opererend netwerk. Steeds meer succesvolle affiliaties promoten ook adverteerders uit andere landen en dit kan leiden tot het binnenhalen van meerdere klanten.
Na verloop van tijd is het aan te raden om de resultaten per netwerk te analyseren. Loopt er een netwerk minder goed dan dat je eigenlijk had gehoopt? Dan kan kijk je verder naar een ander interessant netwerk.

9. Bouw een goede relatie op met je affiliates
Het is belangrijk dat je een goede relatie opbouwt met je affiliaties. Overleg wekelijks met je affiliates waar ze tegen aan lopen, wat ze eventueel nodig hebben en wat ze nog missen binnen het affiliate programma. Zorg ervoor dat beide partijen elkaar steunen zodat beide partijen hier profijt van hebben.


10. Deel belangrijke informatie met je affiliaties
Hoe meer informatie je aan je verkoper geeft, hoe gemakkelijker het is voor de verkoper om een koop te sluiten. Zo werkt dat met affiliates ook. Geef je affiliates zoveel mogelijk ondersteunende informatie waardoor hij meer kennis verkrijgt over jouw producten. Vertel hen welke producten het op dit moment goed doen, wat er op de planning staat en welke campagnes eraan komen. Een goede kennis is een basis voor meer succes.