Wat is importeren?

Het importeren van goederen houdt in dat je producten uit het buitenland haalt en deze vervolgens in Nederland invoert. In plaats van dat je de producten in Nederland laat maken kies je ervoor om dit in het buitenland te laten doen.

Waarom importeren?

De voornamelijkste reden van het importeren van goederen is dat het importeren relatief goedkoper is of omdat er meer keuze is in het buitenland.

Veel ondernemers importeren hun goederen omdat het goedkoper is dan in ons eigen landje. Dit is vaak alleen bij grote aantallen het geval. Het produceren in andere landen mag dan wel goedkoper zijn, echter brengt het vervoeren van de goederen enorme kosten met zich mee.

Een andere reden om te importeren is dat niet alle producten in Nederland aanwezig zijn of dat het niet in Nederland wordt gemaakt. Over de grens vindt je meer producten die voor jouw onderneming interessant kunnen zijn.

Wat zijn valkuilen van het importeren?

Het importeren van goederen brengt ook verschillende risico’s met zich mee. Zo zijn er diverse valkuilen die geregeld terugkomen bij ondernemers. De vier belangrijkste valkuilen zijn:

1. De taal
2. De cultuur
3. Buitenlandse wetgeving
4. De controle

Taal
Engels mag dan wel een wereldtaal zijn maar het wordt niet  in ieder land gesproken. Ondanks dat steeds meer jongeren Engels op school leren, kan deze achterstand nog vaak leiden tot verschillende vormen van miscommunicatie. Denk hierbij aan miscommunicatie over leveringsaantallen of inkoopvoorwaarden.


Cultuur
importeren valkuil cultuurOver heel de wereld zijn er diverse cultuurverschillen. Zo zijn de verschillen in Nederland en China erg groot. Een mooi zakelijk voorbeeld hiervan zijn visitekaartjes. Visitekaartjes zijn in het Chinese zakenleven erg belangrijk en worden vrij snel met elkaar uitgewisseld.

Klinkt over het algemeen hetzelfde toch? Dat is het echter niet. Zo worden in China visitekaartjes met twee handen gegeven en worden deze ook met twee handen geaccepteerd.

Ook is het erg onbeleefd om het visitekaartje meteen weg te stoppen. Neem de tijd om naar het visitekaartje te kijken en stel vervolgens een vraag over zijn functie of achternaam.

Buitenlandse wetgeving
In het buitenland gelden andere regels en wetten als in Nederland. Zo kan een product in China wel voldoen aan de gezondheid- en milieuaspecten, maar in Nederland niet. Over het algemeen liggen de eisen in Nederland een stuk hoger. Zo ligt bijvoorbeeld het maximale percentage van weekmakers (stoffen die kunststoffen elastisch maken)  in Nederland een stuk hoger dan in China.

Laat je een lading speelgoed fabriceren in het buitenland, zorg er dan voor dat de producten voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Als de producten niet voldoen aan de Nederlandse eisen dan mogen deze niet op de markt verschijnen en kunnen de producten worden afgeschreven.


De controle
De laatste valkuil is de controlefunctie. Het is belangrijk dat je tijdens het produceren van de producten een kwaliteitscontrole houdt. Dit kan je zelf doen maar je kunt hier ook een handelsagent voor inhuren. Doordat je een kwaliteitscontrole houdt weet je zeker dat de producten aan de Nederlandse eisen zullen voldoen.

Als je gaat importeren zorg er dan in ieder geval voor dat je deze vier valkuilen tackelt, hierdoor zorg je ervoor dat het importeren op een soepele manier verloopt.