Een belangrijke keuze bij het start van een eigen webwinkel is de keuze over de voorraad. Wil je wel een voorraad hebben, een kleine of helemaal niet.
Er zijn vele mogelijkheden en combinaties en elke combinatie heeft haar eigen voordelen. Laten we elke mogelijkheid even kort bespreken
Webwinkel met een grote voorraad
Het voordeel hiervan is dat elk product over het algemeen minder kost. Je kan dus je producten voor minder verkopen (meer concurrentievoordeel) of meer winst pakken. Het nadeel van een voorraad is dat je het moet bergen (een opslagruimte dus). Verder heb sommige producten ook nog een houdbaarheid datum. Een bijkomend voordeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de verzending. Je kan dus ook garanties geven voor de levertijd.
Webwinkel met kleine voorraad
Wanneer je bij de groothandel inkoopt, ben je altijd goedkoper uit dan dat je één product apart koopt of bij een tussenhandelaar koopt. Een kleine voorraad zou je vaak nog thuis kunnen bewaren. Veel hebben nog wel een zolder, tuinhuisje, kast, kelder of schuur waar men tientallen producten kan bewaren. Verder heb je het voordeel je de ook weer te verantwoordelijkheid hebt op het goed afleveren van een product en een goede indruk kan, helemaal in de begindagen van een webwinkel, het verschil uitmaken.
Webshop zonder voorraad
Er zijn meerdere manieren om een webshop te hebben, zonder een voorraad aan te leggen.
Manier 1: Affiliate
Zo kan je producten doorverkopen. Hier verkoop je een product van een andere webshop of aanbieder en krijg je een kleine commissie (van 1 tot 20%). Je krijgt dan niet te maken met verzending of voorraad.
Manier 2: Direct bestellen
Je bestelt pas het product wanneer je iets verkocht hebt. Hierdoor heb je minimale kosten qua voorraad, maar heb je wel een lange verzendtijd. Zo moet je eerst het product van de groothandel binnenkrijgen, voordat je het kan opsturen.
Manier 3: Dropshipping
Bij dropshipping stuur je, wanneer je iets verkocht hebt, de groothandel of verkoper (automatisch) een mailtje. De groothandel of verkoper verstuurt vervolgens het product in een envelop of doos zonder merk naar de gebruiker toe. Met dropshipping heb je over het algemeen ook een snelle verzendtijd en geen last van een voorraad. De service kost wel wat extra, vaak een paar procent, waardoor je wel minder winst hebt.
Webshop waar geen voorraad nodig is
Je kan ook kiezen om digitale producten te verkopen. Zoals e-books, video's en andere digitale producten. Jouw webshop heeft dan niet te maken met verzendkosten, verzendtijd en voorraad.
Er zijn tientallen software programma's, zoals SEOshop, waarmee je een webshop kan bouwen.